نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
مراسم «یادبود تجلیل از نامآوران ایران» در «همایش بینالمللی مخطوطان مشرقزمین»؛ نکوداشت ۱۲ چهره نامدار حوزه فقه و ادب و فرهنگ، همراه با مراسم رونمایی از تمبر یادبود این شخصیت ها، ۲۴ آذر ۱۴۰۱ در تالار وحدت برگزار شد. در این آئین فرهنگی، آیتالله احمد حسینی اشکوری، دکتر فتح الله مجتبایی، آیت الله سیدمحمود مرعشی […]
مراسم «یادبود تجلیل از نامآوران ایران» در «همایش بینالمللی مخطوطان مشرقزمین»؛ نکوداشت ۱۲ چهره نامدار حوزه فقه و ادب و فرهنگ، همراه با مراسم رونمایی از تمبر یادبود این شخصیت ها، ۲۴ آذر ۱۴۰۱ در تالار وحدت برگزار شد.
در این آئین فرهنگی، آیتالله احمد حسینی اشکوری، دکتر فتح الله مجتبایی، آیت الله سیدمحمود مرعشی نجفی، استاد محمدعلی موحد، آیت الله سیدمصطفی محقق داماد، استاد سیدعبدالله انوار، دکترغلامحسین ابراهیمی دینانی، دکترمهدی محقق، دکترعلی رواقی، دکترنجفقلی حبیبی، دکترعلی اشرف صادقی و استاداحمد سمیعی گیلانی تجلیل و اجلال شدند.
محمود شالویی رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی طی سخنانی در این آئین گفت: مایه خوشوقتی و افتخار است که بنیاد فرهنگی هنری رودکی و تالار وحدت میزبان چنین رویداد مهمی با حضور چنین نخبگان و فرزانگانی از این مرز و بوم باشد.
او اضافه کرد: این مراسم در بزرگداشت چهرههای نامآوری است که برای جامعهِ فرهنگ، علم و ادب ما شناخته شده هستند. آنچه به عنوان رسالت امروزی ما مطرح است، معرفی چنین چهرههایی به جوانان و نسل جدید ایران است. چرا که این چهرهها، به مانند اسوههایی پایدار برای جوانان و آیندگان خواهند بود.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ما در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، بیشتر اهتمام و توجهمان بر آن است که نسل جدید و نوپای امروزی با چنین شخصیتهایی مهم و تأثیرگذار بیشتر آشنا شوند. نه حتی برای مسلمانان بلکه برای سایر ادیان نیز، چنین فرزانگانی میتوانند نشانه ترقی باشند. باید تا جایی که میتوانیم نور چنین انواری را به جهان برسانیم.
شالویی تأکید کرد: امیدوارم در آینده نیز از این دست برنامهها برای معرفی بزرگان، فراوان داشته باشیم. برای معرفی این چهره ها باید از همه ابزارهای موجود، خاصه ابزارهای هنری، بیشتر بهره بگیریم؛ هم از طریق سینما و هم با استفاده از ظرفیت هنرهای تجسمی و موسیقایی.
سید مصطفی محقق داماد عضو پیوسته فرهنگستان علوم نیز در این برنامه گفت: بزرگان حاضر در این مراسم پاسداران زبان پارسی هستند و ما باید به این زبان افتخار کنیم. تمدن اسلامی وقتی آگاهیسازی میکند که ما به آثار این بزرگان مراجعه میکنیم.
او با اشاره به آیه «هَلْ یَسْتَوِی الَّذِینَ یَعْلَمُونَ وَ الَّذِینَ لا یَعْلَمُونَ»؛ «آیا دانایان و نادانان با هم برابرند؟» بیان کرد: مخاطب این پرسش، وجدان بشری است. عقل سلیم و خردمند بشر پاسخ آن را میدهد: هرگز برابر نیستند. خدا نکند روزی برسد که شاهد پاسخهایی بر خلاف وجدان بشری در جامعه باشیم.
استاد دانشگاه شهید بهشتی تأکید کرد: روزگاری استقبال از کتابخانهها کم بود اما بهتدریج این فرهنگ اصیل ایرانی- اسلامی همچون تمدنی بزرگ در ایران شکوفا شد.
مهدی محقق عضو هیأت مدیره انجمن آثار و مفاخر فرهنگی نیز در ادامه طی سخنانی گفت: یکی از امتیازات فرهنگ اسلامی، احترام به علم است. ما در تاریخ ملاحظه میکنیم که دانشمندان مورد احترام و تکریم بودهاند. این احترام به علم باعث ادامه علم میشود. در این ۱۴۰۰ سال، روز به روز شمار دانشمندان بزرگ بیشتر شده است. ما هم باید این سنت را ادامه بدهیم و از علم دانشمندان، احترام و تکریم نماییم.
در ادامه احمد سمیعی گیلانی عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی سخنرانی و بیان کرد: ما باید حقیقت اسلام را بشناسیم و بشناسانیم. حقیقت اسلام، دین و سیره محمدی است. دین دو بخش دارد، طبع و وزن؛ آنچه لایتغیر است طبع است. طبع، سرشت انسانی است که تغییر نمیکند. توحید از باب تفعیل است؛ یعنی یگانهسازی. دین محمدی یگانهساز است نه تفرقهافکن.
سیداحمد حسینی اشکوری پژوهشگر برجسته متون اسلامی، دیگر سخنران این آئین بود. او اظهار کرد: وقتی از ریش سفیدان تقدیر به عمل میآید جوانان نیز تشویق میشوند که با جدیت بیشتر یک کار حسابی انجام دهند و بهره حقیقی برای دین و کشور و ملت باشند.
نشست با سخنرانی سیدعبدالله انوار استاد و پژوهشگر متون فلسفی و عرفانی ادامه پیدا کرد. او گفت: ابنسینا در ۹ سالگی هندسه اقلیدسی را فراگرفت. او نبوغ شگفتانگیزی در یادگیری علوم داشت. امیدوارم نسل جوان به این مسائل توجه کنند و بدانند که اندیشه های رفیعی در فرهنگ اسلام وجود دارد. روی این فرهنگ، سالها تفکر شده است.
درادامه این مراسم سیدمحمود مرعشی نجفی درباره کتابخانه آیت الله العظمی مرعشی نجفی توضیح داد و گفت: زمانی در این کتابخانه فقط دو قفسه کتاب داشتیم. الان ۸۵ هزار عنوان کتاب خطی در چهل و چند هزار مجلد در کتابخانه موجود است. طبق گزارش یونسکو کتابخانه ما بزرگترین کتابخانه اسلامی شیعی است.
او افزود: این کتابخانه روز به روز فعالیتهایش بیشتر شده و در حال حاضر ۶۲ جلد نسخه خطی چاپ شده که هر جلد افزون بر ۸۰۰ صفحه دارد. ما به هر قیمتی که باشد نسخههای خطی را حفظ میکنیم. این کتابخانه نظر به اهمیتی که دارد، اکنون با حدود ۴۰۰ مرکز فرهنگی در ایران و خارج از ایران در ارتباط است، حتی کتابخانه کنگره آمریکا.
علی رواقی عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی نیز در این جلسه گفت: در حوزه زبان فارسی،کارهایی که باید انجام شود بسیار افزونتر از کارهایی است که تاکنون انجام شده است. پیشتر خیلی درباره زبان فارسی کار شده است. اگر این کارها در ۶۰ تا ۷۰ سال قبل انجام نمیشد امروزه ما با چنین تألیفاتی روبهرو نبودیم.
نجفقلی حبیبی مصحح برجسته متون حکمی و عرفانی هم در این آئین اظهار کرد: بیشترین کار من بعد از اتمام دوره تدریس، تصحیح نسخههای خطی بوده است. بسیاری از منابع ما هنوز چاپ نشدهاند، به همین دلیل تمامی وقتم را برای تصحیح در حوزه فلسفه گذاشتهام. در ۱۰ سال گذشته روی کتاب قانون ابنسینا کار کردهام. در تمامی دنیا این کتاب تدریس میشود؛ حتی در لبنان و مصر هر ساله تجدید چاپ میشود.
محمد اسفندیاری، اسلامپژوه و تاریخشناس نیز در ادامه این مراسم سخنرانی کرد و گفت: علم، معشوقی حسود است. کسی که میخواهد علمی فراچنگ بیاورد باید از تمامی عشقهای دیگرش صرفنظر کند. کسی به درجات علمی میرسد که واحدالهم و فارغالغم باشد. تازه اگر کسی همه وجودش را وقف علم کند، فقط میتواند به بخش اندکی از موجودی علم برسد. ما باید کل وجودمان را وقف کنیم تا به جزئی از علم برسیم.
او تأکید کرد:یکی از ویژگی های عالمان، فضل و فضیلت است. اینها هم فضل علمی دارند و هم فضیلت اخلاقی.
در پایان این آئین باشکوه فرهنگی، پس رونمایی از تمبر یادبود نامآوران حاضر در نشست، با اهدای لوح سپاس از آنان تقدیر به عمل آمد.