نکوداشت سید محمدمهدی جعفری در دایره‌المعارف بزرگ اسلامی

تاریخ ایجاد : چهارشنبه, ۱۲ آبان ۱۳۹۵ نکوداشت سید محمدمهدی جعفری در دایره‌المعارف بزرگ اسلامی برگزار شد. به نقل از روابط عمومی مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی، سید محمدمهدی جعفری، نویسنده، مترجم، پژوهشگر متون دینی و استاد بازنشسته دانشگاه شیراز است. از تألیفات وی می‌توان به کتاب‌های «آشنایی با نهج‌البلاغه»، «آموزش نهج‌البلاغه»، «نهج‌البلاغه شناخت»، «بار دیگر شریعتی […]

تاریخ ایجاد :

چهارشنبه, ۱۲ آبان ۱۳۹۵

nekodasht-mohammadmahdi-jafari-daieratolmaaref

نکوداشت سید محمدمهدی جعفری در دایره‌المعارف بزرگ اسلامی برگزار شد.

به نقل از روابط عمومی مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی، سید محمدمهدی جعفری، نویسنده، مترجم، پژوهشگر متون دینی و استاد بازنشسته دانشگاه شیراز است. از تألیفات وی می‌توان به کتاب‌های «آشنایی با نهج‌البلاغه»، «آموزش نهج‌البلاغه»، «نهج‌البلاغه شناخت»، «بار دیگر شریعتی (برشی از خاطرات)»، «آفرینش‌های هنری در گفتار نبوی»، «آیت‌الله طالقانی و تفسیر پرتوی از قرآن» و احیاگر بلاغت علوی اشاره کرد. دکتر جعفری همچنین آثاری را نیز تصحیح کرده که از آن میان می‌توان به شرح نهج‌البلاغه میرزا محمد باقر نواب لاهیجانی (با همکاری دکتر محمد یوسف نیری)، نشر میراث مکتوب ۱۳۷۹ و نسخه خطی نهج‌البلاغه کتابت شده در سال ۴۸۳هـ. ق (با همکاری محمد برکت) نشر میراث مکتوب، تهران، ۱۳۸۹اشاره کرد.

سیدمحمد کاظم بجنوردی، رئیس مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی گفت: دشتستان در همیشه تاریخ ایران خاستگاهی برای مبارزان و عالمانی بوده است که برافروزنده چراغ علم و جهاد در ابعاد مختلف زیست انسانی بوده‌اند؛ و این بار مجاهد و عالمی دیگر، استاد دکتر محمدمهدی جعفری، که برآیند زندگی وی، گستره معنای مجاهدت و مبارزه را فزونی بخشیده است.

وی افزود: ادبا برآنند که معنای واژگان، انتزاعی است و مفهوم اصلی آنها غالبا در جملات قابل تشخیص است؛ و مفهوم مبارزه و مجاهدت را جعفری در جمله زندگی خویش معنا کرده است. جوان مذهبی پردغدغه در دهه‌های ۳۰ و ۴۰ که با قلیان احساسات ایران دوستانه، در تقابل با هجوم بیگانگان و سیاست‌های سرکوبگرانه رژیم پهلوی، به فعالیت‌های سیاسی، مذهبی اقدام کرد، در پی دست یافتن به مفهوم آزادی بود. زندان رژیم پهلوی برای او نه محبس،که آزادی به ارمغان آورد. انس او با نهج‌البلاغه، به عنوان کتاب آزاداندیشی، که ابتدای آن در زندان و همراه با آموزه‌های مرحوم آیت‌الله سید محمود طالقانی آغاز گشت، مسیر تفکر مبارزاتی استاد را برای همیشه و تا امروز مشخص شد.

رئیس مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی ادامه داد: بی‌گمان آنچه او در مبارزات سیاسی خود در مقابله با شیوه حکومت پهلوی صورت داد و در برابر زیاده‌خواهی‌های دولت‌های خارجی قد علم کرد، تصویری روشن از چگونگی نگرش او به زندگی و بیانگر مفهوم ایستادگی در پذیرش دشواری‌ها برای رسیدن به کرامت انسانی است. در این میان، دیری نپایید که با فراخ نگری نسبت به مفاهیم ارزشمند زندگی، بیشترین هم خود را در عرصه جهاد فرهنگی مبذول داشت.

بجنوردی اظهار کرد: تدوین و تالیف و ترجمه برخی از آثار مذهبی و انقلابی در پیش از انقلاب، و حضور فرهنگی در محافل علمی و دانشگاهی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، هرگز برای او هدفی غایی به شمار نمی‌رفت؛ اینها همه دست مایه‌ای بود برای تبیین مفهوم بلند مبارزه و… برای آزادی، مفهومی که در لابه‌لای نهج‌البلاغه یافته بود.

وی بیان کرد: استاد جعفری بخش عمده عمر خویش را صرف تحقیق و ترجمه کرد تا به فرزندان این مرز و بوم بیاموزد که دانش و دانش‌افزایی از پرشکوه‌ترین مصادیق مجاهدت و مبارزه در راه اندیشه و کسب آزادی است. از حضور نوجوانانه در صف مبارزان برای ملی شدن صنعت نفت ایران تا تالیف پژوهشی در اسناد و مدارک نهج البلاغه؛ از پیوستن به شاخه جوانان تشکیلات ملی، مذهبی مبارزان پیش از انقلاب گرفته تا ترجمه و تصحیح آثار مختلف؛ از حضور در زندان دِژِ برازجان گرفته تا استاد متون و فرهنگ عربی و نیز نهج‌البلاغه در دانشگاه شیراز، از ویرایش و تدوین تفسیر پرتوی از قرآن در زندان گرفته تا تلاش برای ورود آموزش نهج البلاغه به واحدهای درسی دانشگاهی و از عضویت آکادمی علوم اسلامی کلن آلمان گرفته تا کسب جایزه دومین و بیست و ششمین دوره کتاب سال، همه طیف‌هایی از پرتو نوری واحد است «پرتوی از قرآن» و «نهج البلاغه».