نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
مراسم بزرگداشت دکترپرویز کردوانی استاد نمونه دانشگاه تهران، کویر شناس و چهره ماندگار عرصه جغرافیا با حضور جمع زیادی از علاقهمندان به حوزه جغرافیا و محیطزیست چهارشنبه ۲ بهمن ماه ۹۸ در تالار شهید مطهری(ره) انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد. در این مراسم حسن بلخاری رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، احمدرضا خضری […]
مراسم بزرگداشت دکترپرویز کردوانی استاد نمونه دانشگاه تهران، کویر شناس و چهره ماندگار عرصه جغرافیا با حضور جمع زیادی از علاقهمندان به حوزه جغرافیا و محیطزیست چهارشنبه ۲ بهمن ماه ۹۸ در تالار شهید مطهری(ره) انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد. در این مراسم حسن بلخاری رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، احمدرضا خضری مدیرکل حوزه ریاست و روابط عمومی دانشگاه تهران، قاسم عزیزی عضو هیاتعلمی دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران و فریده گلبو داستاننویس و پژوهشگر و همسر استاد پرویز کردوانی سخنرانی کردند.
کردوانی؛ استاد عاشق حسن بلخاری درابتدای این جلسه گفت: به نظر میرسد نمای بیرونی جلسات انجمن آثار و مفاخر فرهنگی اینگونه است که دراین مجموعه فرهنگی، صرفا استادان حوزه حکمت و فلسفه و ادبیات و به عبارتی بزرگان عرصه علوم انسانی مورد قدردانی قرار میگیرند، اما امروز ما بزرگداشت دکتر پرویزکردوانی که چهره ماندگار جغرافیا هستند را داریم. او افزود: اما چرا باید مصداق و شمول فرهنگ را گستردهتر از علوم انسانی بدانیم؟ برای بیان وسعت دایره فرهنگ باید گفت که افلاطون در مشهورترین اثرش، جمهوری و در کتاب هفتم این اثر بیان میکند که نخستین بحث در معرفت بشری، تقسیم بندی علوم است، او امور محسوس را از معقول جدا میکند و براین بنیاد از علوم معقول و البته از طبیعیات سخن میگوید، لذا اولین تقسیم بندی در علوم از اوست. بلخاری ادامه داد: اما ارسطو بهعنوان معلم اول و شاگرد افلاطون، به صورت کلاسیک و آکادمیک علوم را دستهبندی میکند، چون کار معلم طبقه بندی علوم است و تا علوم تبویب نشوند، قابلیت ترویج نمییابند؛ دراین راستا ارسطو حکمت یا سوفیا را به نظری و عملی تقسیم بندی میکند و در حقیقت دایره اندیشه و حکمت را فراخ میگیرد و ما در نهضت ترجمه این تقسیم بندی را پذیرفتیم و در اندیشه اسلامی، فارابی بهعنوان معلم دوم دایره علوم را با پذیرش تقسیم بندی ارسطویی گسترش داد. او اضافه کرد: بر این بنیاد ما در اندیشه ایرانی – اسلامی و در بیان شمول عرصه فرهنگ، تقسیم بندی یونانی و ایرانی را توامان در نظر میگیریم، از اینرو جغرافیا هم بحثی انکارناپذیر در فرهنگ ماست، به همین جهت است که توجه به جغرافیا و پاسداشت چهره ممتاز این عرصه درایران نیز در فعالیتهای انجمن آثار و مفاخر فرهنگی قرار میگیرد. رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی درادامه سخنان خود گفت: خصلت مهم استاد کردوانی عاشقی است که در نوع خود فوقالعاده است و به همین جهت است که ایشان اعتبار بالایی در ایران و جهان دارند. استاددانشگاه تهران ادامه داد: پشت همه کارهای بزرگ عالم، عاشقی نهفته است و هرکه عاشق حرفه خودش باشد مرزهای دانش را پیش میبرد، چون فضای سخت دانش با امر تکلیفی پیش نمیرود و انسان باید عاشق باشد و این عشق است که کارهای ناممکن را ممکن میکند. بلخاری در پایان سخنان خود گفت: در کل عرفان و معرفت ما، امر به عاشقی میشود نه عاقلی که البته این عاشقی نقطه مقابل معرفت و عقل نیست، بلکه این تلائم خرد و عشق است که کار را پیش میبرد. او تاکیدکرد: وقتی در اشعار مولانا و در بحث معرفت به عشق تاکید میشود، از این روست که عاشقی ناممکن را ممکن میکند؛ بهخصوص در عرصه خاک و کویر که حقیقتا به لحاظ مشقات سفر و مقتضیات آن، دانش سخت و دشواری است؛ استادی چون دکتر پرویز کردوانی با عشقی وافر دراین حوزه کار میکنند و قدم برمیدارند و البته این نکته هم مهم است که فرد عاشق در محیط عاشقی شادابتر میشود و این شادابی همواره در سلوک این استاد بزرگوار هویداست.
استاد وظیفه شناس در ادامه این برنامه احمدرضا خضری طی سخنانی گفت: اینجانب بهعنوان همکار و دوست در خدمت دکترکردوانی بودم وهستم و امروز به نیابت از هیاترئیسه دانشگاه تهران به این مراسم آمدهام. دکتر کردوانی از مراسم نکوداشت بینیاز است و در حقیقت این ما هستیم که باید دین خود را به او ادا کنیم. این استاددانشگاه تهران با اشاره به سالهای تحصیل استادکردوانی اضافه کرد: او انسانی وظیفهشناس است که در کنار فعالیتهای علمی کمفروشی نمیکند، چون کمفروشی در هر کاری ممکن است، این استاد بزرگوار هیچوقت در حوزه علم معامله نکرد، چون «علم» معاملهبردار نیست. از دیدگاه او دانشگاه در برابر مسائل جامعه مسوولیت دارد و البته امروز، مجموعه دانشگاه تهران به این مهم کاملا توجه دارد. خضری اضافه کرد: بخش زیادی از زندگی کردوانی در کویر گذشته است؛ چون به کارش عشق میورزد. او فردی حساس نسبت به اجتماع ایران است و مشکلات اجتماعی را با دقت دنبال میکند، والبته یک وطن دوست واقعی است. اودرپایان تاکید کرد: دکترکردوانی، بنیانگذار کویرشناسی مدرن درایران است، همچنین پژوهشهای این استاد در حوزه آب و خاک بینظیر و منحصربهفرد هستند. عشقی که به کار در او وجود دارد یکی از نشانههای زنده بودن و نشاط علمی و عملی این استاد برجسته دانشگاه تهران است. تلاش کردوانی برای حل مسائل محیطی
سومین سخنران این نشست قاسم عزیزی بود. او درابتدای سخنان خود گفت:سابقه آشنایی من با استاد دکتر کردوانی به ۳۵ سال پیش میرسد که ابتدا بهعنوان دانشجو افتخار شاگردی ایشان را داشتم و سپس همین افتخار بهعنوان همکار در گروه جغرافیای دانشگاه تهران پیدا شد. از زمانی که من دانشجوی دوره کارشناسی دانشگاه تهران بودم شخصیت دکتر کردوانی برایم جذاب و تاثیرگذار بوده است. در این بین صمیمیت، گرمی در رفتار، پشتکار و زنده بودن کلاسهای ایشان برایم بسیار آموزنده و دوست داشتنی بوده است. در این مدت ضمن گذراندن دروسی همچون جغرافیای خاکهای جنگل و مرتع، حفاطت خاک و آبخیزداری، منابع و مسائل آب و اکوسیستمهای طبیعی، این توفیق را داشتهام که در مجموع دهها روز همراه استاد در سفرهای مختلف داخلی و خارج از کشور باشم. اواضافه کرد: توفیق حضور در کلاسهای استاد همراه با فضای خاص حاکم بر کلاس در کنار همراهی در سفرها (با توجه به فضای حاکم بر مسافرت) دو تجربه متفاوت و مکمل سبب گشته که نتیجه آن شناخت و نزدیکی و صمیمیت بیشتر نسبت به استاد دکتر کردوانی را در بر داشته است. همچنین تجربه دانشجوی استاد بودن، همسفری با ایشان و همینطور همکار بودن با استاد تجربهای شیرین وآموختنی است اوادامه داد: برای بیان ابعاد علمی شخصیت استاد کردوانی به یک مجموعه از ویژگیهای نامبرده اشاره میکنم: به نظر من دکتر کردوانی شخصیتی است با این ویژگی ها: جسارت علمی، عدم همراهی با موجهای احساسی و موقت جوامع علمی و بعضا اجتماعی، سخت کوشی، پشتکار بالا و دلسوزی، عملگرایی و تلاش برای حل مسائل و مشکلات محیطی. عزیزی درادامه گفت: به ویژگیهای اشاره شده باید اضافه کرد که استاد کردوانی محقق و دانشمندی است که در کنار تحصیل و تدریس معمول در دانشگاهها، مناطق مهم دنیا و تقریبا همه مناطق ایران را از نزدیک مطالعه نموده و عمق آگاهی و تجربه بالایی در این مورد دارا است. اودرپایان سخنان خود گفت: دکتر کردوانی کمتر تابع جو حاکم بر مجامع علمی بوده و سعی دارد مسائل را با واقعیتهای محیطی سرزمین ایران تحلیل کند. او به قول خودش «زاده کویر» است و قبل از اینکه به دانشگاه برود و تحصیل کند و استاد دانشگاه شود، در منطقهای کویری رشد و زندگی کرده است. زندگی او در کویر یک زندگی معمول همانند دیگر کشاورزان که دغدغه اصلی آنها تامین آب و به ثمر نشستن محصول سالانه است نبوده، بلکه او ضمن داشتن دغدغههای فوق به علاوه در جایگاه یک ملاکزاده، دیدگاه مدیریتی نیز داشته و بهعنوان یک متخصص همراه با پشتوانه علمی که نتیجه تحصیل در مراکز علمی معتبر بوده است، عمدتا از نگاه حل مساله به پدیدههای جاری در کویر و دیگر مناطق ایران نگریسته و تلاش نموده مشکلات را حل و مدیریت کند.
کردوانی و تلاش برای رفع ناهنجاریها درپایان این برنامه نیز فریده گلبو به ایراد سخن پرداخت و گفت: انسانهایی که در طول حیات و زندگی خود سلوک اجتماعی خاصی دارند، این نوع عمل و سلوکشان بر روند زندگی خصوصی آنها نیز تاثیرگذار است. ازاینرو دکتر کردوانی نیز زندگی شخصی اش تا حدود زیادی تاثیرپذیر از عملکرد اجتماعی و انسانی اش بوده است. اواضافه کرد: اهدف وعملکرد علمی دکتر کردوانی، کاملا شفاف و قابل رویت است. او در حوزه علم ودانش سعی کرده تا ناهنجارهایی که از اعمال برخی افراد حاصل میشود را کشف کند؛ به خودآگاهی برسد و راهحلهای لازم برای برطرف شدن ناهنجاریها و مسائل را نیز ارائه دهد. همسر این استاد دانشگاه تهران ادامه داد:کردوانی آنقدر پافشاری میکند تا در رسیدن به اهداف خود توفیق یابد؛ سپس به سراغ مسائل و مشکلات جدید میرود. گلبو در پایان سخنان خود گفت: من بهعنوان همسر استاد کردوانی از مجموعه رفتارهای او تاثیر پذیرفتهام و معتقدم وقتی در کاری پیش میرود با صلابت حرکت میکند و بدون توجه به حواشی به مسیر خود ادامه میهد.
در پایان این مراسم نیز استاد پرویز کردوانی طی سخنانی از مدیریت و مجموعه انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور قدردانی کرد و در ادامه لوح تقدیرِ آراسته به نشان زرین انجمن و مدال سیمین دانشگاه تهران به این استاد برجسته دانشگاه و چهره ماندگار عرصه جغرافیا اهدا شد.