شعر و اندیشه «پروین اعتصامی»؛ آمیخته با حکمت و دانش

English

۲۴ آبان ۱۴۰۲ | کد خبر : 2232
در نخستین همایش بین‌المللی نکوداشت مقام پروین اعتصامی مطرح شد:

شعر و اندیشه «پروین اعتصامی»؛ آمیخته با حکمت و دانش

نخستین همایش بین‌المللی نکوداشت مقام پروین اعتصامی به همت دانشگاه علامه‌طباطبائی(ره) و بنیاد فرهنگی استاد شهریار با همکاری انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، با حضور و سخنرانی جمعی از استادان زبان و ادب فارسی چهارشنبه 24 آبان در دانشکده ادبیات دانشگاه علامه طباطبایی(ره) برگزار شد.

محمود شالویی رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی طی سخنانی در این همایش گفت: اگرچه که شاعره های بانوی ایرانی فراوان نیستند، اما از چنان ذوق و قریحه ای برخوردارند که اعجاب همگان را بر می‌انگیزانند و از جمله آن ها، مرحومه پروین اعتصامی است که جایگاه رفیعی در عرصه شعر و ادب پارسی دارد.

مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه افزود: صلابت شعری، نجابت و اصالت پروین اعتصامی بسیار قابل توجه است. مبانی و معانی عمیقی که در شعر و اندیشه او نهفته است، هم در زمانه وی و هم برای ما که اکنون زندگی می کنیم، بسیار درس آموز است.

شالویی تأکید کرد: شعر «پروین اعتصامی» آمیخته با حکمت و دانش است. ازاینرو در هر قامتی که ظاهر می شود به خوبی از پس کار بر می آید.  

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در بخش پایانی سخنان خود ضمن تقدیر از دانشگاه علامه طباطبایی در اهتمام این دانشگاه به تکریم و تجلیل از مفاخر فرهنگی ایران، از بنیاد فرهنگی مقبره الشعراء استاد شهریار نیز به جهت فعالیت های مستمر این مجموعه در پاسداشت استاد شهریار و شعرا و ادبای ایران، خاصه خطه آذربایجان شرقی قدردانی کرد.

اشعار انتقادی پروین اعتصامی
در ابتدای این نشست محسن حبیبی رئیس دانشکده ادبیات فارسی و زبان‌های خارجی دانشگاه علامه طباطبایی ضمن خوشامدگویی به حاضران گفت: اشعار تعلیمی پروین اعتصامی که بار عاطفی بالایی دارند سرشار از مضامین انتقادی است که در آن می‌توان سرخوردگی پس از مشروطه و سیاست‌های دوره رضاخان را دید. شعر معروف «روزی‌گذشت پادشهی از گذرگهی» حاصل همین نگاه است.

او تصریح کرد: اگر امروز پروین اعتصامی  زنده بود، حتما مظلومیت مردم غزه را با زبان شعر بیان می‌کرد، چرا که زبان شعری او زبان گویای مظلومیت محرومان بود.

جایگاه رفیع پروین اعتصامی در شعر تعلیمی
در ادامه، محمود بشیری معاون پژوهشی دانشکده ادبیات دانشگاه علامه طباطبایی درباره محتوای اشعار پروین اعتصامی عنوان کرد: پروین اعتصامی در شعر تعلیمی جایگاه رفیعی دارد. او در این فضا، پیرو شاعران پیشین و قدمایی همچون ناصر خسرو قبادیانی، مولانا، سعدی و حافظ است. از حیث قالب نیز در قطعه‌سرایی تحت تاثیر ابن یمین فریومدی است.

او اضافه کرد: پروین را می توان با شاعر بزرگ سبک عراقی یعنی خواجوی کرمانی مقایسه کرد که به نخل بند شعرا معروف است. خواجوی کرمانی شاعری است که شعر شاعران قبل از خود را هنرمندانه و خلاقانه اقتباس کرده؛ به گونه‌ای که نمی‌توان اصل و فرع آن را تشخیص داد. درباره پروین هم به همین شکل است و اقتباس‌های خلاقانه او را نمی‌توان از شاعران بزرگ قبل از خودش تشخیص داد.

ارائه ۳۰۰مقاله به دبیرخانه همایش

محمدحسن حسن‌زاده دبیرعلمی نکوداشت پروین اعتصامی نیز در این آیین عنوان کرد: حدود ۳۰۰ مقاله به دبیرخانه این نکوداشت رسید که در غربالگری اولیه، ۱۳۰مقاله برگزیده شدند. از این تعداد نیز ۱۰ مقاله که پیشتر در مجلات دیگر چاپ شده یا در محافل دیگر ارائه شده بودند کنار گذاشته شدند. در نهایت ۱۲۰ مقاله شایسته داوری نهایی شدند. از این ۱۲۰ مقاله، تعدادسی مقاله شایسته ارائه در این نشست شدند.  

در پایان این همایش ادبی و پژوهشی از تعدادی از پژوهشگران شعر و اندیشه پروین اعتصامی تقدیر به عمل آمد.

. . .

گالری

. . .

دیدگاه خود را ثبت نمایید.